تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۶
کد خبر: ۱۹۷۱۲۳
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
بانک‌ها بنگاه‌داری نکنند
  یک اقتصاددان با تاکید بر اینکه بانک‌ها بنگاه‌داری نکنند، گفت: اگر بانک‌ها از حالت بنگاه‌داری دست بکشند شرایط بهتری برای اقتصاد کشور رقم خواهد خورد.

مسعود خداپناه در خصوص سپرده‌های بانکی مردم و عملکرد بانک‌ها در این زمینه اظهار کرد: یکی از گزینه‌های پس‌انداز برای مردم در کشور، قرار دادن پول نزد بانک‌ها است و از میان راه‌های مختلف پس‌انداز، عده‌ای آن را انتخاب کرده‌اند تا پول خود را به بانک‌ها بدهند و در قبال آن سودی دریافت کنند.

وی افزود: کسانی که این راه پس‌انداز را برای پول‌های خود برمی‌گزینند، به وظیفه خود در زمینه پس‌انداز عمل می‌کنند اما اینکه این پول‌ها و پس‌اندازها در بانک‌ها به سرمایه‌گذاری تبدیل می‌شود یا خیر، مساله‌ای است که به سیاست‌های پولی و مالی بانک مرکزی مرتبط است و توسط بانک‌ها در کشور اجرایی می‌شود.

آیا بانک‌ها از سپرده‌ها خوب استفاده می‌کنند؟

این کارشناس مسایل اقتصادی تصریح کرد: اینکه بانک‌ها از سپرده‌های مردم به خوبی استفاده و آن‌ها را در بخش‌های صحیح تجاری که منجر به رونق و توسعه اقتصادی شود سرمایه‌گذاری می‌کنند یا خیر مساله‌ای است که شاید در هر بانک شرایط متفاوتی داشته باشد. در شرایط فعلی بانک‌ها با محدودیت‌هایی مواجه هستند. یکی از این مسایل بحث تحریم‌ها است که واحدهای تولیدی را دچار مشکل کرده و این مشکلات گریبانگیر بانک‌ها می‌شود.

خداپناه ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات و محدودیت‌های بانک‌ها، قوانین و مقررات دولت در بحث صادرات، واردات، حقوق و دستمزد و... است. همچنین سیاست‌های قیمت‌گذاری دولتی در برخی از بخش‌ها نیز از دیگر عواملی است که در نهایت منجر به مشکلات و محدودیت‌هایی برای بانک‌ها می‌شود.

وی عنوان کرد: اینکه بانک‌ها با وجود چنین مشکلات و محدودیت‌هایی موفق عمل کرده‌اند یا خیر را باید بر اساس آمار و ارقام نتیجه‌گیری کرد و به جمع‌بندی رسید زیرا قطعا برخی از بانک‌ها از سایر بانک‌ها موفق‌تر عمل کرده‌اند یا در برخی از استان‌ها شرایط و عملکرد با دیگر استان‌ها متفاوت است اما در مجموع باید گفت که اگر بانک‌ها از حالت بنگاه‌داری دست بکشند، شرایط بهتری برای اقتصاد کشور رقم خواهد خورد.

بانک‌ها بنگاه‌داری نکنند

این اقتصاددان بیان کرد: برخی از بانک‌ها، شرکت‌ها و بنگاه‌های تولیدی، وارداتی یا صادراتی هستند و یا به آن شرکت‌ها در بخش وام‌دهی، وام داده‌اند. این کار نباید توسط بانک‌ها صورت بگیرد زیرا بانک‌ها بنگاه‌دار نیستند و نباید کار بنگاه‌داری کنند. در شرایط فعلی بانک مرکزی نیز به این مساله توجه کرده و اکنون بانک‌ها را با محدودیت‌هایی در این خصوص مواجه کرده است.

خداپناه ادامه داد: اگر بانک‌ها در حوزه‌های بنگاه‌داری و شرکت‌داری کمتر ورود کنند، قطعا در حوزه کمک به تولید می‌توانند عملکرد بهتری داشته باشند و نتیجه آن نیز رشد و رونق اقتصادی خواهد بود. البته این مساله نیز بسیار حائز اهمیت است که بانک‌ها به عنوان نماینده سپرده‌های مردم، باید پول‌ها را در جایی سرمایه‌گذاری کنند که علاوه بر تضمین اصل پول، سودی نیز عاید آن شود، نه اینکه سپرده‌های مردم به باد برود و بانک زیان‌ده شود.

عملکرد بانک‌ها در شرایط اقتصاد فعلی، طبیعی است

وی با اشاره به اینکه اکنون در شرایط تورم رکودی قرار داریم، گفت: در چنین شرایط اقتصادی، منطقی است که بانک‌ها با احتیاط عمل کنند و عملکرد بانک‌ها به این شکل طبیعی است. اکنون اقتصاد کشور در شرایط عادی نیست و نمی‌توان از بانک‌ها نیز انتظار کارکردی عادی را داشته باشیم. این مساله به این مفهوم نیست که اشتباه ندارند و باید گفت که بانک‌ها نیز اقدامات نادرستی دارند که باید اصلاح شوند.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: سرمایه‌گذاری بانک‌ها در برخی از بخش‌ها، بنگاه‌داری آن‌ها و همچنین ساختمان‌داری بانک‌ها از جمله اقداماتی است که توسط بانک‌ها انجام می‌شود و توجیه اقتصادی ندارد. بانک‌ها در بیشتر موارد در بخش‌های خدماتی و توزیعی ورود می‌کنند و کمتر در حوزه تولید به سرمایه‌گذاری می‌پردازند. در این زمینه باید تلاش کرد تا این مسایل حل و بانک‌ها را به سمت تولید هدایت کرد.

خداپناه با اشاره به بحث فعال یا راکد بودن سپرده‌های مردم در بانک‌ها گفت: از نظر بانک‌ها سپرده‌های مردم فعال است زیرا مشکلی در دریافت پول از مردم جهت سپرده‌گذاری در بانک‌ها وجود ندارد و حتی در این زمینه برای دریافت پول از مردم تبلیغ می‌شود. با این شرایط باید گفت که سپرده‌های بانکی مردم از نظر بانک‌ها فعال است و حتی به این سپرده‌ها سود نیز پرداخت می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: از نظر بانک‌ها سپرده‌های مردم به خوبی سرمایه‌گذاری شده است اما به عنوان یک کارشناس اقتصادی می‌گویم که می‌توان عملکرد بهتری را از سوی بانک‌ها در زمینه سرمایه‌گذاری سپرده‌های مردم شاهد بود. این عملکرد می‌تواند منجر به تولید و رونق اقتصادی بیشتری شود و حتی نقش اساسی را در حل مشکل اشتغال داشته باشد.

مرجع / ایسنا
:
:
:
آخرین اخبار