تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۴
کد خبر: ۱۴۳۱۲۶
تعداد نظرات: ۲ نظر
نسخه چاپی ارسال به دوستان ذخیره
«سیدمحمدرضا رضازاده»؛
سدسازی ترکیه از عوامل پیدایش ریزگرد در ایران
مدیرعامل و رییس هیات مدیره شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران گفت: طرح های سازه ای ترکیه در بخش آب، بر بروز ریزگردها در استان های جنوبی و غربی کشور موثر بوده است.
 «سیدمحمدرضا رضازاده»درباره پدیده ریزگردها در ایران گفت: از آنجا که ترکیه سدهای بزرگی را فقط برای مصارف داخلی خود ساخته اند و آب آنها در همان بالادست مصرف می شود، تاثیر زیادی روی رودخانه های دجله و فرات گذاشته و یکی از عامل های اصلی پدیده ریزگرد در ایران است.

وی درباره تاثیر کم آبی رودهای سرزمینی ایران بر عراق تصریح کرد: حداکثر اثر این آب ها بر رودخانه دجله 14 درصد است و در فرات هیچ تاثیری ندارد؛ همچنین ایران تاکنون از حقابه های خود در این رودخانه ها استفاده نکرده است. رضازاده یادآوری کرد: ساخت سدهای حوضه آبریز کارون در ایران نیز به گونه ای است که در پایین دست آن زمین های مسطح قابل کشت چندانی وجود ندارد و بر این اساس، آب پشت سدها فقط صرف تولید و ذخیره برق شده و سپس به سوی دشت خوزستان می رود.

  این مسئول تاکید کرد یکی از اولویت های وزارت نیرو رعایت ملاحظات زیست محیطی در هر یک از سدها و توجه به حقابه تالاب ها و جریان رودخانه هاست.  چندی پیش وزیر نیرو گفت: بخش قابل توجهی از رخدادهای هورهای ایران و عراق بویژه پدیده ریزگردها ناشی از سدسازی های ترکیه است. «حمید چیت چیان» تاکید کرد سدسازی می تواند به صورت بالقوه در ایجاد ریزگردها موثر باشد. وی درباره حقابه های زیست محیطی گفت: قرار است سالیانه 10 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب از روانآب ها برای مصارف زیست محیطی رهاسازی شود.

به گفته وی، سهم رهاسازی آب برای تالاب هورالعظیم در سال آبی 94-1393 یک میلیارد و هشت میلیون متر مکعب و در سال آبی گذشته یک میلیارد و 825 میلیون مترمکعب تعیین شد که این میزان در سه ماهه نخست سال آبی جاری (پاییز 1395) 313 میلیون مترمکعب بود و اکنون بیش از 71 درصد سطح تالاب هورالعظیم پر از آب است.چیت چیان اضافه کرد: وجود 349 هزار هکتار کانون های رُسی در استان خوزستان که به صورت بالقوه با وزش باد آماده تبدیل به ریزگرد است و همچنین سدسازی در کشورهای همسایه بویژه در حوزه آبریز دجله و فرات از عوامل تشدیدکننده ریزگردهاست.در چند هفته گذشته پدیده گردوغبار در مناطق غربی و جنوبی کشور همراه با رطوبت بالای هوا، به بروز مشکلاتی مانند قطع برق رسانی منجر شد.
مرجع / ایرنا
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
ROMANIA
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۳
0
0
تا چند سال آینده با افتتاح سد جدید در ترکیه هورالعظیم و سایر تالابهای مشترک با عراق خشک خواهند،چون 80 درصد آب اورد عراق با این سد کاهش پیدا می کند.عراق سوریه و ایران سه کشوری هستند که طی سالهای آتی تبدیل به بیابان می شوند!!! علت ساخت سد ترکیه بر روی سرچشمه های دجله و فرات !!!!!!!!!!
فرو رفتن رود فرات در سوریه از نشانه های آخرالزمان است...
کامبیز فاتحی
|
NORWAY
|
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۳
0
1
با تکمیل نهایی طرح گاپ ترکیه، آن کشور حدود ۴۵ درصد آب رودخانه‌های دجله و فرات را کنترل خواهد کرد و این را بایستی بزرگترین فاجعه زیست محیطی برای تاریخ ایران به حساب آورد که به علت بی تدبیری و بی سوادی مدیران بخش آب کشور و سیاست گذاران این بخش اتفاق افتاده است که اکنون مردم استانهای غربی شاهد اثرات مخرب آن هستند. اثر تجمعی برداشت آب برای کشاورزی و صنعت، تبخیر از سطح دریاچه‌ سدهای ساخته شده توسط ترکیه، موجب به هم خوردن سامانه‌ آب‌شناختی (هیدرولوژیک) حوضه‌ آبخیز این دو رودخانه و اثر تغییر اقلیم و گرمایش زمین، می‌تواند در یکی دو دهه‌ آینده سبب کاهش آب ورودی به عراق تا میزان ۸۰ رصد خواهد شد. بزرگترین فاجعه برای آینده ایران در واقع ساخت سد ایلیسو با گنجایش ۴۳ میلیارد متر مکعب و ظرفیتی معادل ۳ برابر بزرگترین سد ایران یعنی کرخه است که اکنون ساخت آن در حال انجام است و مدیران آب کشور در خواب تشریف دارند و یا از ترس دادگاهی شدن خود را به خواب زده اند چون سالها قبل خود با دست خود برای ساخت سدهای بی شمار در واقع هم پیمان ترکیه و سوریه شدند! و فعلا آنها به استقبال از مقامات ترکیه در ایران می پردازند. نابودی بیش از ۶ و نیم میلیون هکتار از اراضی کشاورزی عراق، سوریه، ایجاد کانون‌های فرسایش بادی و تولید گرد و خاک، خشکی عراق و گرد و غبار برخاسته از این کشور بر روی ایران از دیگر آسیب‌های جبران‌ ناپذیر اقدام دولت ترکیه با احداث سدهای گاپ است. دولت ترکیه با سوءاستفاده از وضعیت امنیتی کشورهای منطقه که درگیر جنگ هستند، حقابه این رودخانه‌ها را که از عراق و سوریه می‌گذرد، از ۷۵۰ متر مکعب در ثانیه به ۲۵۰ متر مکعب در ثانیه رسانده است. طبق نظریه جناب آقای محمد درویش که در سایت باشگاه خبر نگاران جوان انتشار یافته است، اگر ساخت سد ایلیسو به اتمام برسد، کار ایران تمام است و همه نقاط کشور ما درگیر ریزگرد خواهد شد؛ بنابراین ایران هر چه سریعتر باید از تکمیل این سد که تا سال ۲۰۱۹ افتتاح خواهد شد، جلوگیری کند. در آخر باید از آقای چیت چیان پرسید که در زمانهای گذشته در وزارت نیرو در بخشهای آب چه سمتهائی را داشته اند؟ چون قطعا با چنین فجایعی که در مدیریت منابع آب کشور روی داده است عاقلانه خواهد بود که همه مسئولین گذشته به دادگاه فرا خوانده شوند.
:
:
:
آخرین اخبار